Ervaringen

Ervaringen

Zelfhulpgroep

Ervaring van een deelneemster:

Via mijn huisarts ben ik met Stichting Eetstoornissen Eindhoven in contact gekomen. In het begin van de begeleiding in mijn eetstoornis heb ik met lotgenoten één keer per week gesprekken gehad. Het fijne aan deze bijeenkomsten vind ik dat je met elkaar over je problemen praat en situaties heel herkenbaar zijn voor anderen. Je hoeft je niet te schamen voor je problemen en kunt gewoon jezelf zijn. Met elkaar en met behulp van de ervaringsdeskundigen zoeken we naar oplossingen over hoe we om kunnen gaan met de problemen rondom het eten. Niet alleen bespraken we de problemen rondom het eten, maar ook vergrootten we door middel van gesprekken en opdrachten ons zelfvertrouwen.

Dankzij de bijeenkomsten, gesprekken en begeleiding door ervaringsdeskundigen heb ik mezelf kunnen ontwikkelen van een onzeker meisje met een eetstoornis naar een persoon met meer zelfvertrouwen. Ik ben inmiddels afgestudeerd aan de universiteit met twee masters, heb tijdens mijn eetstoornis verschillende stages gelopen en heb momenteel een fulltime baan op academisch niveau. Zonder hulp van Stichting Eetstoornissen Eindhoven had ik niet gestaan waar ik op dit moment sta. Ik raad iedereen aan die op eigen kracht, zonder klinische behandeling, wil herstellen van een eetstoornis contact op te nemen met Stichting Eetstoornissen Eindhoven

Bariatrie

Anita, deelnemer van de bariatrische groep zegt:

Ik krijg nu ruim een jaar ondersteuning door middel van een gespreksgroep bij SEE. Na mijn maagverkleining viel ik redelijk gemakkelijk 40 kilo af. Ik hoopte tevens in het begeleidende jaar erna mijn dwangmatige gedachten over eten onder controle te krijgen. Tegen het einde van het begeleidingsjaar had ik al snel door dat dit nog niet was gelukt. Ik zocht en vond hulp bij de gespreksgroep met lotgenoten bij SEE. We worden hierbij héél goed begeleid en gestuurd! Middels die gesprekken begin ik steeds meer zicht te krijgen in de onderliggende reden van mijn dwangmatige eetgedachtes en heb ik er vertrouwen in dat ik het in de toekomst ga winnen van dat gedrag. Buiten dit fijne vooruitzicht voel ik me enorm begrepen en gehoord. Ik schrijf dit voor al die mensen die de grote stap hebben genomen om zich te laten opereren en ook bang zijn terug te vallen en weer dik te worden.

Een andere deelnemer schrijft:

Het fijne van de BA-groep is dat je met lotgenoten samen zit die weten waar je over praat. Je kunt van alles kwijt omdat je weet wat je vertelt ook binnen de groep blijft. We lachen en huilen met elkaar. Daarom ben ik blij met de groep.

OPV

Een moeder die de OPV-avonden bezocht:

Via de moeder van een vriendin van onze dochter kwamen bij bij Stichting Eetstoornissen Eindhoven terecht: “Kan iemand ons helpen?” De oplossing konden zij niet geven. Logisch, anders zou niemand jarenlang een eetstoornis hebben. Wel wilden ze naar ons verhaal luisteren en begrepen ze ons (zij hadden immers hetzelfde meegemaakt). Onze dochter kreeg eerst, totdat er een groep kon starten, van één medewerker begeleiding. Later ging zij deelnemen aan een groep met alleen meiden. Ikzelf ging naar de maandelijkse OPV-avonden. Dit zijn avonden waar meerdere ouders, partners en vrienden met elkaar praten over hun verdriet en ervaringen. Deze gesprekken werden geleid door ervaringsdeskundigen. Terwijl onze dochter het niet meer kon opbrengen om naar de praatavonden te gaan, bleef ik wel de OPV-bijeenkomsten bezoeken. Ik pikte er de goede tips en ervaringen uit. Ieder kind en ouder is toch anders. We zijn allemaal mensen met onze eigen gevoelens en de daarbij behorende reacties op gebeurtenissen. Ik heb veel geleerd en steun gehad van de ouders en de mensen van Stichting Eetstoornissen Eindhoven. Door hun en met veel liefde, knuffels en geduld zijn we de zwaarste periode van en in ons gezinnetje doorgekomen.

De eerste keer dat wij onze dochter weer hoorden zingen, konden we wel huilen van blijdschap. Eten blijft een hot item in ons gezin maar naar mate de tijd verstrijkt, slijt dit.

Ouders van een dochter met een eetstoornis die de OPV avond bezochten:

Als ouders van een dochter met een ernstige eetstoornis hebben wij regelmatig de OPV-avonden bezocht. Hier vonden wij heel veel steun van andere ouders , familieleden of vrienden van iemand met een eetstoornis. Herkenbare situaties, de problemen waar je tegenaan liep, hoe om te gaan met iemand met een eetstoornis, dit kwam allemaal aan de orde in een ongedwongen, prettige sfeer. Wilde je je verhaal kwijt prima, wilde je gewoon luisteren ook prima. Dit alles werd op een professionele manier begeleid door ervaringsdeskundigen. Het motto is zoals de Boeddhabeeldjes op de site zeggen: Horen, Zien en Zwijgen, anders gezegd: alles wat op deze avonden besproken wordt, blijft onder “ons”. Hier kregen wij weer vertrouwen en durfden we stapje voor stapje onze dochter los te laten door het besef dat ze het zelf moest doen en willen. Een hele moeilijke periode, maar inmiddels hebben wij een dochter teruggekregen die van een onzeker, in zichzelf gekeerd meisje in een vrouw veranderd is die met steeds meer zelfvertrouwen weer volop in het leven staat.

Wil je ook deelnemen aan een groep?